Imagine post

Tratamentul dependenței

Tratamentul dependentei de droguri, medicamente, jocuri de noroc, fumat, alcool.

Rolul comunității terapeutice în tratamentul integrat al pacienților dependenți – etapa postcură.

Spitalul EurosanClinic, primul Spital de medicină psihosomatică din Romania, deschis din mai anul 2014, abordează în mod holistic toate formele de dependență:

DROGURI, MEDICAMENTE, JOCURI DE NOROC, DE CALCULATOR inclusiv dependenta de ALCOOL.

Un colectiv de specialiști format din: medici de medicină psihosomatică, medici psihiatri, medici neurologi, psihologi/psihoterapeuti, sociologi, terapeuți prin muzică, sport și pictură și asistente medicale de specialitate concură în cadrul unui colectiv multidisciplinar în stabilirea settingului terapeutic, care asigură tratamentul pacientului cu dependență.

Tratamentul integrat al pacientului dependent de ALCOOL, DROGURI ȘI MEDICAMENTE din medicina psihosomatică include un mod de abordare multiplă: fizic (somatic), psihic (psihiatric și psihoterapeutic) si social.

În modalitatea de abordare a pacientului se pune pe primul loc bolnavul și nu boala.

Tratamentul dependenței de alcool în clinica noastră se desfașoară sub  forma de SPITALIZARE CONTINUĂ  în cele 31 de paturi ale clinicii.

Conceptul terapeutic al clinicii pornește de la înțelegerea patologiei dependenței, ca și o boală cu etilologie multifacțorială care îndeplinește criteriile dependenței atât fizice cât și psihice, adică: o dorință puternică sau constrângere de a consuma subsțante psihotrope, scăderea capacității de a controla începutul, încheierea și cantitatea de alcool consumată, sindrom de sevraj fizic, apariția fenomenului de toleranță, utilizarea de substante psihotrope cu scopul de a reduce fenomenul de sevraj, neglijarea progresivă a altor interese în favoarea consumului de substanțe psihotrope,

Conceptul de tratament al Spitalului Eurosan în faza de recuperare | reabilitare al pacientului  cu dependență de alcool este un tratament integrat în care sunt incluse atât elemente de terapie psihodinamică cât și elemente de terapie cognitiv-comportamentală și psihodramatică și se bazează pe principiile COMUNITĂȚII TERAPEUTICE.

SCOPUL COMUNITĂȚII TERAPEUTICE este acela ca pacienții să-și poata redobândi autonomia, activitățile și încrederea în forțele proprii. Totodată prin preluarea unor sarcini și anumitor roluri în comunitate au posibilitatea să își mobilizeze resursele interioare. Totodată este extrem de important, ca pacientul să ajungă la o acceptare atât rațională cât și emoțională a dependenței sale de alcool, cât și la o decizie de a rămâne abstinent pe tot parcursul vieții sale, independent de condițiile exterioare ale vieții sale (șomaj, divorț, probleme financiare etc.)

Obiectivele terapeutice   individuale ale pacienților se pot defini în felul următor :

 1. Obținerea stabilității fizice și psihice a pacientului
 2. Obținerea motivației în terapie și în păstrarea stării de abstinență
 3. Înțelegerea structurii de dependență
 4. Promovarea încrederii în forțele proprii și autoacceptanta
 5. Recunoașterea și consolidarea resurselor interioare
 6. Dezvoltarea de strategii noi în comportamentul față de dependența
 7. Extinderea capacității de luare a deciziilor
 8. Creșterea toleranței la frustrare
 9. Îmbunătățirea abilităților de comunicare
 10.  Detectarea și exprimarea propriilor abilități și nevoi
 11.  Implicarea în sistemul ambulatoriu de îngrijire al dependenței (de exemplu grupe AA)
 12.  Redobândirea motivației pentru a munci și îmbunătățirea stării fizice
 13.  Reintegrarea în viața socială (familie, muncă, prieteni)

Durata terapiei: este de regulă circa 8-12  săptămâni și se desfașoară în trei faze :

 1. Faza inițială, faza de adaptare (care este ideal să urmeze nemijlocit fazei de dezintoxicare), care durează circa 1 săptămână și în care, o condiție esențială pentru obținerea succesului terapeutic, este absolut necesară  crearea unei relații bazata pe empatie, acceptanta emoțională  și respect reciproc cu psihoterapeutul clincii, dar și prin desemnarea unui pacient mai vechi, care să îl integreze și să îl implice cât mai repede în settingul  terapeutic al clincii
 2. Faza a douafaza de tratament efectiv : constă în depistarea factorilor declanșatori ai recidivelor,  dezvoltarea strategiilor  de coping pentru conflictele psihice și sociale promovarea și acceptarea responsabilității personale în prim plan. Aici stă în principal întărirea unui comportament de abstinență în toate domeniile vieții. Atitudinea terapeutică se caracterizează printr-un echilibru între apropiere și distanță, precum și între înțelegere și stabilirea limitelor de demarcare. În această etapă  pot fi și chiar trebuie reluate și incluse în terapie, contactele cu  membrii familiei și prietenii apropiați .
 3. Faza a treia (ultima fază), faza de redobândire  a propriei responsabilități se caracterizeaza prin creșterea independentei față de terapeut și prin expunerea la situațiile stresante de zi cu zi . La sfârșitul acestei faze, pacientul trebuie să fie din nou în masură să ducă o viață responsabilă, cu reluarea activității zilnice și în abstinență.

Elementele de bază ale settingului  terapeutic sunt :

 1. Psihoterapia de grup are loc de cel putin 4 ori pe săptămână, dureaza circa 120 de minute și este condusă de un terapeut și un coterapeut. Psihoterapia de grup este de tip psihodinamic cu elemente de tip psihodramatic și cognitiv-comportamental. Ea întregește psihoterapia indidividuală, care are loc cel puțin o dată pe săptămână.

Psihoterapia de grup are un caracter interpretativ, dar și confruntativ în explicarea și clarificarea conflictelor și relațiilor din cadrul grupei, dar și individuale privind patologia fiecărui pacient în parte. Interacțiunea psihoanalitică din cadrul terapiei de grup este o parte integrantă de bază a întregului proces terapeutic. Terapia de grup funcționează în sistem semideschis cu un număr maximal de 12 pacienți și în cadrul acestei Comunități terapeutice, pacienții au posibilitatea să reproducă și să reinsceneze conflictele din mediul lor social, și totodată să le prelucreze terapeutic.

 • Psihoterapia individuală are loc cel puțin o dată sau de două ori pe săptămână, este de tip psihodinamic, și are drept scop, dezvoltarea capacității de reflexie și introspecție a fiecărui pacient. Accentul prinicipal se pune și pe crearea unui legături cu terapeutul, care să poata crea o bază solidă și eficientă în realizarea procesului de geneză. Intervențiile terapeutice sunt de tip psihanalitic și anume: interpretare, clarificarea emoțiilor, învățare, întărirea eului etc.
 • Ședințele Comunității terapeutice
 • Trainingul competenței sociale: se desfășoara în grupe deschise formate din maximum 13 pacienți, în care au loc intervenții de tip conitiv – comportamental prin

care se stimulează dezvoltarea competențelor proprii, nevoilor și dorințelor în relația cu partenerii de viață, precum și pentru câștigarea simpatiei altor persoane.

 • Tehnici de relaxare/meditație: de tip Training Autogen, relaxare musculară progresivă, Ayurveda, TaiChi , Qigong etc.
 • Ergoterapie, terapie prin sport, pictură, dans
 • Terapie de familie: încă din faza initială a tratamentului, includerea în procesul terapeutic al membrilor familiei pacientului, și anume: soț/soție, copii, părinți etc poate să aiba un efect extrem de benefic asupra tuturor, cu atât mai mult cu cât în multe situații, mediul familial joacă un rol extrem de important în prognoza pacientului, la finalul terapiei.
 • Profilaxia recidivei: este un program de instruire structurat pentru prevenirea recăderilor. Programul conține informații de bază despre recidive, o evaluare personală a argumentelor pro și contra abstinență, evaluarea situațiilor de risc ridicat, gradul de conștientizare și răspuns la emoții neplăcute, confruntarea cu tema consumului controlat de alcool, învățarea unei vieți zilnice echilibrate, dezvoltarea unor mecanisme noi și eficiente în confruntarea cu recidivele.
 • Reabilitarea/reintegrarea socioprofesională
 • Participarea, după încheierea terapiei, la grupele AA

Settingul terapeutic al clinicii Eurosan / săptămână / SPITALIZARE DE ZI se desfășoara în felul următor:

LUNI MARȚI MIERCURI JOI VINERI
09:00 – 10:00 Relaxare / Meditație Relaxare / Meditație Relaxare / Meditație Relaxare / Meditație Relaxare / Meditație
10:15 – 12:15 Terapie de grup de tip
psihodinamic
Terapie de grup de tip
psihodinamic
Terapie de grup de tip
psihodinamic
Terapie de grup de tip
psihodinamic
Terapie de grup de tip
psihodinamic
12:30 – 13:15 Bioenergetică (după Lowen) Bioenergetică (după Lowen) Bioenergetică (după Lowen) Bioenergetică (după Lowen) Bioenergetică (după Lowen)
13 :15 – 14:00 Pauză de masă Pauză de masă Pauză de masă Pauză de masă Pauză de masă
16:00 – 17:30 Terapie prin pictură Conferință medicală (dependență) Ședința COMUNITĂȚII TERAPEUTICE Trainingul competenței sociale Profilaxia recidivei
16:00 – 17:30 Ergoterapie Terapie prin dans Ergometrie Terapie prin sport Psihodramă
17:30 – 18:30 Psihoterapie individuală Examen medical Psihoterapie individuală Psihoterapie familială Psihoterapie individuală

Din experiența mea de peste 20 de ani în tratamentul dependenței, vă pot spune că doar  printr-o implicare a tuturor factorilor responsabili pentru tratamentul  pacienților dependenti, și anume: aparținători (familie, prieteni, colegi), colectivul de muncă de unde provin, sociologi, medici de familie, psihologi, medici psihiatri, clinici de specialitate, prin acceptanta acestor pacienți în societate, prin recunoașterea dependenței lor de alcool ca și o boală și prin crearea unei structuri socioterapeutice cu toti factorii  de mai sus, am putea avea șanse reale în profilaxia DEPENDENȚEI, tratamentul dependenței și în profilaxia recidivelor.

Dr. MARGHITAS FLORIN

Medic specialist de medicină psihosomatică și psihoterapie

Contacteaza specialistii nostri

Programare